Sana "Bu dostluk, ecele kadar," diyene,
sen de de ki: "Bende, ondan sonrası da var!"
sen de de ki: "Bende, ondan sonrası da var!"
sanıyorum büyük şair küçük İskender'in şiirlerinden birinde ya da not defterlerinden birinde geçiyordu şu sözler: "işte, size bir yıl başı akşamı... peki nedir bunun anlamı?"
[birkaç şiir dosyası yayım programına alındıktan sonra, biraz sıkça, pijamaya benzer bir pantolonla gelirdi küçük iskender YKY'ye. söyleşi sırasında, editörler bölümüne -çaylarımızı hazırlayan çaycı teyzemiz dahil- girip çıkan herkese, "benim bu şair-i azamımı tanıyorsunuz değil mi?" diye sorardım... belki istanbul kadıköy'deki uğrak yerlerimizden birindeki söyleşilerimizden birinde de söylemiş olabilir bana, bir yılbaşı akşamının anlamını: bilmiyorum...]
gerçekten "nedir bir yıl başı akşamının anlamı?"
onun anlamı, akşamın ardından gelen, yılın ilk sabahında gizlidir.
"dostlukların gerçek terazisi" yıl başı akşamlarını sabaha bağlayan gecelerde iner yeryüzüne.
"yılın ilk sabahı": eski cep defterindeki adreslerin, telefonların, adların "temize çekileceği", gelecek bir yıllık yaşamınızın en belirleyici anıdır.
şimdi eski ve yeni cep defterlerinizi önünüze koyup, eskisindeki adların bazılarını olduğu gibi yenisine aktaracaksınız. bu arada bazı adların üstünü çizecek ve onları eski defterde bırakacaksınız.
eski cep defterinizi "temize çektiğinizde", şöyle bir bakın yeni defterinize: "gerçek dostlarınız", yeni cep defterinizdekilerdir.
geçen yıl boyunca, hep düşünmüş ve sormuştunuz kendinize: acaba kurduğum bu dostlukların hangisi gerçek, hangisi gerekli, hangisi gereksiz, hangisi yararlı, hangisi yararsız?
artık, yeni cep defterinizin içinde bu soruların yanıtları.
bir "yılbaşının gerçek anlamı", yeni yıla girileceği akşam belli olur.
bu ilk akşam, iyice bakıverin çevrenize. kim var, kim yok?
kim geldi çağrınıza uyup evinize, kim gelmedi?
kim sizi çağırdı davet etti evine, kim çağırmadı?
kim aradı sizi bu akşam? kim kutladı yeni yılınızı, kim kutlamadı?
kısaca, her yılbaşı akşamının o mahmurlu sabahı, koca bir yıl daha sürdürülecek dostlukların "temize çekildiği", tek sabahtır.
...
dostlukların temize çekilmesi, elbette ormancı baltası gibi, çözümde köktencidir; ama, onun gibi tek yanlı işlemez.
herkes bu "temize çekme" işlemini yaparsa, birçok yaşam, gereksiz ayrıntılarından, çerinden çöpünden ayıklanmış olur.
...
bu yıl başı akşamını birlikte paylaştıklarınız ya da o akşamı sizinle paylaşmak istemiş de paylaşamamış olanlar ve ertesi sabah cep defterinize girmeyi hak etmiş olanlar, ne mi demek istemişlerdir size?
bu sorunuzun yanıtını, şair Can Yücel Baba aşağıdaki "Buluşmak Üzere" adlı şiirinde vermiş. okuyun lütfen: görün bakalım, vermiş mi vermemiş mi?
[2011'de de buluşmak üzere diyorum... ve sözü, yaşama ilişkin her şeye elindeki "şiirfeneriyle" bakıp, "yücel/t/miş o cana" bırakıyorum.]
Yorumla|Paylaş